Menu

De Groene Ontmoeting

plannen

waar staan we nu?

De Groene Ontmoeting maakt een (voedsel) belevings landschap in het Noord Aa gebied van Zoetermeer en Zoeterwoude. Wij willen mensen laten zien hoe mooi de natuur is, waar ons voedsel vandaan komt en hoe we met de natuur kunnen samenwerken (zonder de natuur uit te putten)  zodat wij ons voedsel kunnen winnen terwijl de polder nog heel lang mooi en groen blijft.

De Groene Ontmoeting bestaat sinds 2016 en wij hebben in deze jaren niet stil gezeten.

  • We hebben de Polderkringloop wandelroute voortgezet en verbeterd. Het heet nu het Polderpad en is verrijkt met geïllustreerde bordjes zodat we de ontstaansgeschiedenis van het landschap kunnen blijven door vertellen.
  • Voor de kinderen is er de foto- stempelspeurtocht die over een gedeelte van het polderpad loopt. Tijdens deze tocht krijgen de kinderen gaandeweg allerlei informatie over de polder. De foto's vertellen de weg en kluisjes onderweg geven toegang tot de stempels waarmee de kinderen de hele kringloop bij elkaar stempelen. 
  • In het provinciaal Noord Aa gebied op de Geerweg te Zoeterwoude hebben we het avonturenpad voor kinderen gerealiseerd om ze ook eens in het bos te krijgen.
  • Met de wildplukkaart kun je langs het avonturenpad op zoek gaan naar eetbare wilde plantjes die lekker smaken door bijvoorbeeld een salade.
  • De Groene Ontmoeting onderhoudt samen met boerderij 't Geertje het voederbietenveld zodat de koeien ook in de winter voornamelijk uit 'eigen tuin' kunnen eten.
  • Samen met het bijenlandschap hebben we heel wat bijenlinten (stroken met bloemen voor de bijen) gezaaid en bijenhotels gemaakt voor een bij- vriendelijk landschap.
  • Als laatste hebben we begin dit jaar in het Noordelijk puntje van het Noord Aa gebied nabij de Geerbrug de zieke essen vervangen voor eetbare struiken en bomen. Hier staat nu het voedselbos in wording.

 

Wat gaan we doen?

Om het (voedsel)belevings landschap volledig te maken is er nog wel werk aan de winkel. De komende jaren gaan we werken aan:

Permacultuur

Wij willen heel graag een permacultuur tuin creëren. dit is de ultieme vorm van tuinieren: mooi, smakelijk, nuttig en duurzaam. De groente-en fruitplanten die hier groeien doen dit in samenwerking met elkaar, zowel boven als onder de grond. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden niet gebruikt en je hebt een enorme diversiteit aan gewassen in je tuin.

In eerste instantie is deze tuin bedoeld als inspiratie- educatiemiddel en consumeren we de plantjes zelf. Als we het tuinieren volgens de permacultuurprincipes onder de knie hebben en de opbrengs toeneemt kunnen we de opbrengst ook afzetten op de lokale markt.

Er zijn 2 plekken die zich uitstekend lenen voor deze manier van tuinieren. Rondom het oude schuurtje op de Geerweg richting de Ondermeerweg: het Mariënveld (vlakbij boerderij 't Geertje) en bij de Elzenhoeve op Geerweg 10.

 

Graanveldje

We kunnen op de boerderij laten zien waar ons zuivel, vlees en groente vandaan komen, maar waar komt ons brood vandaan? Daar heb je heel veel graan voor nodig. Om te illustreren wat hiervoor nodig is willen we bij het Mariënveld een klein graanveldje laten groeien ter illustratie.

 

De Elzenhoeve

Deze schuur op Geerweg 10 staat al 20 jaar 'leeg'. Hoog tijd om er wat mee te gaan doen. Wij willen deze plek omtoveren tot een inspiratieplek voor groepen. Men kan leren om te leven in samenwerking met de natuur in plaats van dat je heel veel van de natuur vraagt. We willen het gebouw eerst ecologisch zo duurzaam mogelijk opknappen, natuurlijke isolatie, plantaardig verf, energie die wordt opgewekt door zon en wind etc. Het moet een behagelijke plek worden waar we groepen kunnen ontvangen voor trainingen. 
Op de Elzenhoeve is een beperkte parkeergelegenheid, bij behoefte aan meer kan er geparkeerd worden op de parkeerplaats bij de Geuzenbrug vanwaar bezoekers via het polderpad kunnen lopen naar de Elzenhoeve of middels een boerenkar.

Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een businessplan om dit project gedetailleerder en goed vorm te kunnen geven.

Onderdeel van dit businessplan is ook de invulling van het beheer van het terrein. Er is in de huidige situatie geen structureel toezicht op de plek en het is dan ook vatbaar voor stelen en vandalisme, waar we nu al sporen van zien. Daarom willen we 2 tinyhouses plaatsen in eerste instantie voor 5 jaar als proefperiode. De bewoners houden toezicht en laten tevens ook een voorbeeld zien hoe men kleinschalig in de kringloop van de natuur kan leven. Er is op deze manier geen beheerderswoning nodig. De tinyhouses staan achter de bomen en zijn vanaf de weg niet zichtbaar. 

 

Doe je mee aan de plannen van De Groene Ontmoeting?

Om dit allemaal te realiseren en te onderhouden kunnen wij zeker nog wel wat hulp gebruiken. Zin om hier met ons aan te werken? Meld je aan als vrijwilliger. 0613859886

Of word vriend en doneer aan De Groene Ontmoeting