Menu

De Groene Ontmoeting

de geuzenbrug

Animatiefilmpje van hoe de Geuzen in 1574 via de huidige Geuzenbrug naar Leiden trokken om ze te bevreiden: het Leids ontzet.

Het is 1574 en de 80 jarige oorlog woedt in deze contreien. Nederland wordt bezet door de Spanjaarden en zo heeft ook Leiden zwaar te lijden onder de bezetting. Het protest van de bevolking onder de onderdrukking van de wrede Spanjaarden blijft niet uit en een ongeorganiseerd leger ontstaat, door de Spanjaarden spottend “les geux (bedelaars) genoemd. Maar het zal de Spanjaarden nog tegenvallen wat voor vijand ze aan deze geuzen zullen hebben...

Als Leiden omsingeld wordt door de Spanjaarden en de geuzen niet in staat blijken om over land de stad te ontzetten, laat Willem van Oranje de dijken doorsteken waardoor de regio rondom Leiden onder water komt te staan. Zo kunnen de Watergeuzen per boot van Rotterdam naar Leiden varen. Op 17 september vindt de eerste confrontatie tussen de geuzen en de Spanjaarden plaats bij Zoetermeer. Na een nederlaag tegen de Spanjaarden besluiten de geuzen via een omweg alsnog door naar Leiden te gaan. Deze omweg leidt ze via het huidige NoordAa gebied.

Op dit punt stranden de 8000 Geuzen met 400 schepen op 21 September en is het wachten op hoog water. Hevige storm en regenval zorgt op 2 oktober dat de Watergeuzen hun missie kunnen voortzetten: op naar Leiden! Op 3 oktober 1574 wordt Leiden door de geuzen bevrijd van de Spanjaarden en delen de geuzen zoute haring, kaas en brood uit aan de hongerende Leidenaren.

De bevrijding van Leiden door de geuzen wordt nog elk jaar op 3 oktober gevierd met haring, wittebrood en hutspot; het Leids ontzet.

In Zoetermeer vinden jaarlijks eind september ook verschillende festiviteiten plaats op Geuzendag.


bron:
http://zoetermeermijnstad.nl/?tijdlijn=de-geuzen-komen-er-aan#.XMhDMS-B1Bw

terug naar Polderpad