Menu

De Groene Ontmoeting

bietenveld

Een veld vol voederbieten voor de koeien. het menu van koeien bestaat voornamelijk uit gras: vers gras, hooi, kuilgras. Maar om voldoende melk te kunnen geven heben ze ook krachtvoer nodig. Meestal krijgen koeien biks (geperste granen) als krachtvoer, geïmporteerd uit oost-Europa of Zuid-Amerika.

Sinds 2017 kweekt 't Geertje voederbieten, die 's winters een groot deel van het biks vervang. Op deze manier eten de koeien het hele jaar rond voornamelijk streek- en seizoensgebonden. Minder voer van ver, betekent minder CO2 uistoot.

De meeste koeien van 't Geertje zijn blaarkoppen. Ze zijn zwart, met witte vlekken om de ogen en witte sokken, echte polderpanda's. laarkoppen zijn zowel geschikt voor melk als voor vlees. Dit noemen we dubbedoel-koe. Op deze manier kun je verantwoor melk drinken en vlees, kaas en zuivel nuttigen.

onderhoud bietenveld

Het onderhoud van het bietenveld vergt veel werk. Om het onkruidvrij te houden gebruiken we geen gif maar onze handen. Dit is arbeids zeer intensief. Daarom helpen de vrijwillgers van De Groene Ontmoeting met het onderhoud van het bietenveld. 

In november is het oogsttijd en nodigen wij iedereen die zin heeft uit om ons te helpen met de oogst. Altijd erg gezellig!

 

terug naar Polderpad