Menu

De Groene Ontmoeting

hoogtepunten

De Groene Ontmoeting draait op volle toeren om al het natuurlijk schoon dat het Noordelijk Noord Aa gebied bezit, te delen met jullie.

 

Blijf op de hoogte van onze activiteiten op facebook

 

Poldertrail zaterdag 19 oktober

In samenwerking met 'roadrunners Zoetermeer' hebben we zaterdag 19 oktober de Poldertrail georganiseerd. Ongeveer 100 sportievelingen betraden rennend of wandelend het Polderpad. Het zag er weer prachtig uit en de sfeer was top. 

Dorpsfeest Zoeterwoude 22 juni 2019

In Zoeterwoude was het feest en daar konden wij natuurlijk niet aan ontbreken. Met kinderen maakten we huisjes voor oorwurmen (hele belangrijke schoonmakers in de tuin), we maakten natuurkaarten en versierden boomstammetjes.

De belangstelling was groot en zo hebben we deze zomer als het goed is heel veel schoonmakers in de tuin en gezellige muren!

 

Opening Polderpad 9 mei 2019

Het Polderpad is geopend en het resultaat mag er wezen! Het is een prachtige en interessante route geworden die de verhalen van de Polder vertelt. Dit is met borden prachtig geïllustreerd door Tanja Hilgers

zaaiactie pollinators 19 april

Van de pollinators mochten wij zaaigoed voor het bijenlandschap uitdelen. Het liefst zien wij overal bloemen en bijen dus dit hebben wij met een beide handen aangegrepen. Met een groep enthousiaste zaaiers zijn we aan de slag gegaan. En het begint al te groeien!
 

 

NL-doet 16 maart

Tijdens NL-Doet hebben we hard gewerkt aan het voedselbos. Paden gemaakt, takkenrillen, en fruitbomen geplant. En nu lekker groeien!

 oogstfeest!

Aankomende zaterdag 10 november gaan we oogsten. De voederbieten zijn weer klaar voor de winter en zullen voor een groot deel het wintermenu van Geertjes koeien verzorgen.

Oogsten is het leukst en het meest efficient met ze allen. Dus iedereen die wil mag meedoen!!!!  

 

crowdfundactie geslaagd!!!  19 juni

Super blij met het geld dat we met onze polder fans bij elkaar hebben weten te krijgen. Nu kunnen we het verhaal van de polder echt gaan verspreiden!

 

Het campagne team van vandaag 9 juni

Muntplantjes en rabarber 5 juni
Wij verkopen op boerderij 't Geertje muntplantjes en rabarber rechtstreeks uit de Geerpolder.

De opbrengst gaat uiteraard naar de crowdfundactie 'het verhaal van de polder' !!!

https://voorjebuurt.nl/nl/projects/polderkringloop

 

campagne polderkringloop - 15 mei

Tanja is alvast begonnen aan het bord die bij de ingang van de evolutietuin komt te staan. En volgens ons wordt het een parel.

 

Het verhaal van de polder. Vertel het met ons! 10 mei

We zijn al op de helft!

 

voedselbos 17januari

De eerste appelboom is in 'het voedselbos' geplaats. Dit is pas het begin want er zullen nog veel meer eetbare bomen, struiken en planten volgen.

 

permacultuurtuin 17 januri

De permacultuurtuin is een appelboom rijker. Een boom die wij van de eetbare tuin in Delft hebben gekregen omdat deze tuin weg moest. Hier vindt hij zijn nieuwe plekje en hopen we komend seizoen van de appeltjes te genieten.

 

 

evolutietuin december

het pad is klaar. We hebben schelpen onder de stenen gelegd en een rand de grond in om de tuin van het pad te scheiden. Als het goed is zijn we nu in 2018 niet meer zoveel aan het onkruid wieden op het pad als we afgelopen jaar hebben gedaan.

 

voedselbos december

Het park gelege naast 't Geertje (waar ons avonturenpad doorheenloopt) heeft te kampen met de Essenziekte. En daar zijn hier heel van. Maar niet getreurd. November en December zijn we hard bezig geweeest (met dank aan stichting 'de Groene Motor') om al deze zieke Essen weg te zagen. 

En niet getreurd. Dit geeft plek voor om eetbare varianten terug te plaatsen. 

In 2018 wordt het het nieuwe voedselbos.

 

Nieuwe jassen 29 november

Hoe hard we ook werken, het wordt nu toch wel fris buiten.

Dus tijd voor lekkere warme jassen!!!

 


Bieten rooien 3 november

Wij bereiden ons al maanden voor op de winter met het wieden van het onkruid tussen de bieten. De bieten die deze winter een belangrijk element is van het menu van de koeien van 't geertje. De bieten zullen voor een groot deel het krachtvoer vervangen om zoveel mogelijk lokaal voedsel te produceren, ook voor de koeien.
 

Dit is een arbeids intensieve klus. Ook het rooien hiervan. 10 % is al gebeurd op naar de laatste 90 %, voor dat de nachtvorst toe treedt. 

 

 

 

 


 

 

 

vrijwilligersuitje 21 oktober
Met alle vrijwilligers zijn we een dagje uit geweest naar Trompenburg Rotterdam. Een heel mooi park en inspirerend voor ons als onder en behouders van het groen. 

We sloten de dag gepast af met een gezellig etentje.

 

 

Permacultuur tuin oktober 2018
De permacultuur tuin gaat op de schop. Volgend seizoen zijn de verschillende etappes van de evalutie goed zichtbaar, versterkt door informatie bordjes. 
Maar daar gaat een hoop werk aan voor af! Wordt druk aan gewerkt!

 

 


Workshop permacultuur 13 oktober

Vandaag met de vrijwilligers een workshop permacultuur gehad. Een interessante dag en een mooie opstap om iets moois van de permacultuur tuin op 't Geertje te maken. Wij hebben er zin in!!!

En dan volgen foto's van het eind product. Hier nog even een discussie over hoe het worden moet.

 


blog over het wildpluk avonturenpad 2 september
https://www.kidsproof.nl/Leiden/Blog/Wildpluk-Avonturenpad-bij-t-Geertje Een enthousiaste bezoeker van ons wildplukpad schrijft haar leuke wildpluk ervaring in haar blog op de poplulaire kidsproof site!

zomervakantie 2018

Er word veel gebruik gemaakt van het avonturenpad. Dat is leuk om te zien want daar doen we het uiteindelijk voor. En we hopen nog velen kinderen te zien op deze leuke route!

 

 

 

modderdag 1 juli
De Groene Ontmoeting zorgde voor een bruine ontmoeting op de camping van 't Geertje. Hoe viezer hoe beter. Lekker glijden door de modder, tijgeren door de modder, stampen in de modder en spelen met de modder. Kinderen maar ook de ouders stonden letterlijk in verbinding met de aarde. Heerlijk.

 

Vrijwilligers dag met Leo Ammerlaan plantenkwekerij 29 juni

Een leuke dag gehad met alle 70 werknemers van Leo Ammerlaan die iets goeds wilden doen voor de maatschappij. En we hebben ze flink aan het werk gezet ;-) Wieden, schoffelen, naambordjes maken voor de evolutietuin, en alle insecten zijn welkom met onze 4 nieuwe insectenhotels.

 

Ga wild 14 & 18 juni

Ons wildpluk avonturenpad met extra hulp.

Woensdag 14  juni kunnen kinderen vanaf 6 jaar mee met Marianne. Zij laat de kinderen zien wat je allemaal kunt eten en hoe je heerlijke kruidenboter kan maken. Kosten € 3,- p.p. (Ouders mogen ook mee) Tijd van 15.15 tot  16.15 uur.

Zondag 18 juni kun je op pad met Tanja Hilgers. Onze wild-kruiden specialist en maker van de wildplukkaart. In een wandeling van een half uur laat zij zien wat voor lekkers je op het wildplukpad allemaal tegen komt. Kosten zijn € 7,50 p.p. En is inclusief wildplukkaart zodat je thuis heerlijk met de kruiden kan gaan Kokkerellen. de wandelingen zijn om 11 uur, 13 uur en 15 uur.

Tanja verkoopt ook haar wildpluk boekjes voor als je je er nog meer in wil gaan verdiepen of haar wildplukkaart als cadeautje voor iemand anders.

 

De evolutietuin 18 mei

Met studenten uit Leiden hard aan de evolutietuin gewerkt zodat ie er straks prachtig bij staat.

 

geen waterinsect maar een brasem 3 mei

Wij gingen vandaag op zoek naar waterbeestjes. Kikkervisjes, waterlarven, vlooien, insecten.
Voor Tom was dit niet groot genoeg. Hij haalde met zijn netje een brasem uit het water:)

Het is voor brasems paartijd en zijn dan veel te vinden in de slootkanten. Je kunt dit zien aan de bobbeltjes op de kop van de vis waarmee ze de vrouwtjes verleiden.

 

natuur activiteiten voor kinderen 1 mei
De woensdagmiddag activiteiten zijn terug. Waterdiertjes, sporen en eetbare wilde plantjes zoeken. Zie hier voor onze agenda. Veel plezier!
 

de groentetuin voor de koeien 19 april
Eten uit je eigen omgeving, daar staan wij voor. Niet alleen voor ons zelf maar ook voor de dieren. De koeien van 't Geertje krijgen binnenkort voederbieten uit de Geerpolder. Het bijhouden van het bietenveld is een tijdrovend verhaal en daarmee niet  rendabel voor de bedrijfsvoering.
De vrijwilligers van De Groene Ontmoeting dragen hier daarom graag een steentje bij.De grootste klomp van het klompenpad 15 april
De boom die te groot was geworden en een gevaar begon te worden is een prachtige klomp geworden. Volgende week wordt deze in het klompenpad gezet? Met ze allen in de klomp en ... cheeeese. Het worden vast prachtige plaatjes.


Shirts zijn binnen 5 april

Iedereen kan zien waar wij van zijn! :-)

 

smullen uit de polder 3 april

Van de zomer kunnen we lekker eten uit de polder. De groentetuin is aangelegd. Met we bedoel ik ook alle bijen want de tuin wordt omsingeld met een bloemenrand voor de bijen.

 

 

 

lekker eten uit de natuur 1 april 2017

Het wildpluk avonturenpad is geopend. Dit betekent dat je op pad kunt met de wildplukkaart op zoek naar al het lekkers dat het noordelijk Noord Aa gebied bezit om er thuis mee te kokkerellen.

Meteen even uitgeprobeert en heerlijke kruidenboter gemaakt voor op het stokbrood.


Wildpluk avonturenpad maart 2017
We zijn hard bezig met het afronden van het wildpluk avonturenpad. (het verlengde van het klompenpad). Binnenkort kun je aan de hand van onze wildpluk recepten kaart eetbare wilde planten langs de route plukken om er thuis lekkere recepten mee te kunnen maken. Of gewoon lekker het avontuur van het klompenpad voortzetten maar nu wat verder het park in.

Het pad is gemaakt, het entreebord staat. de wildpluk folder is bijna klaar. Nu nog de puntjes op de i en dan kunnen we vanaf 1 april echt genieten van wat het park ons te bieden heeft.

 

klompenpad is gelanceerd februari 2017
Het klompenpad is af en kan nu in gebruik genomen worden door alle kleine avonturiers onder ons met hun ouders, opa's, oma's, tante's oom's etc.
De klompen leiden de weg door het bos langs verschillende obstakels.

Het pad is een halve km en het startpunt is boerderij 't Geertje: Geerweg 7, Zoeterwoude.
Kosten zijn € 0,50 p.p. en kunnen terplekke in (uiteraard) de klomp gedeponeerd worden. Veel plezier!

 

zwem- en aanlegsteigers september 2016
Je bootje aanleggen voor een lekkere picknick, een sprong in het water voor een lekkere verfrissing op een zonnige zomerdag. In het provinciaal recreatie gebied, gelegen naast 't Geertje, zijn deze zomer 4 steigers aangelegd. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht op de polder en over het water.

De steigers zijn gefinancierd door Holland Rijnland, provincie Zuid- Holland en 't Geertje

 

Nieuwe belevingsroute augustus 2016

Er wordt gewerkt aan twee belevingsroutes door het openbare park, gelegen naast 't geertje. Het begin van de route is voor de kleine kinderen en noemen wij het klompenpad. Een klompenpad vol met natuurlijke obstakels. Klauteren over boomstammen, springen van stronk naar stronk, evenwicht houden op de boomstam, slingeren aan het touw. Er is altijd een manier om verder te komen op het pad.

Als je het pad vervolgt wordt het het wildplukpad, leuk voor jong en oud. Met een folder vol met recepten en wilde planten die je er kunt vinden. thuis kun je aan de slag met het maken van lekkere soep, thee, boter en nog veel meer.

De routes gaan open in de voorjaarsvakantie van 2017.