Menu

De Groene Ontmoeting

het ecotoilet

Poep en pies is vies. Doortrekken en weg ermee. Hygiene is heel belangrijk, maar iedere keer dat we het toilet doorspoelen gaan we wel voorbij aan het feit dat onze ontlasting nog veel kostbare voedingsstoffen bevat. We spoelen het weg met duur drinkwater als een afvalproduct waar we niets meer mee kunnen. Dat wij de voedingsstoffen die in de ontlasting zitten niet meer op kunnen nemen, wil niet zeggen dat ze waardeloos geworden zijn. De natuur kan er nog heel veel mee.

Hoe werkt dit ecotoilet?

Urine bestaat voor 95% uit water en voor 5% uit voedingsstoffen. De de urine komt vanuit het toilet terecht in het slootje in het riet hier rechts. Zoals je kunt zien groeien riet en brandnetels goed op de voedingsstoffen. Die brandnetels zijn vervolgens eetbaar voor mens en dier en zouden we weer kunnen gebruiken in heerlijke soep, thee, kaas etc. Lekker. Ook zijn brandnetels te gebruiken als mulchlaag op de moestuin. De brandnetels verteren en geven de voedingsstoffen af aan de bodem. De groeiende groenten nemen de voedingsstoffen vervolgens weer op.

De poep uit het ecotoilet (mest) wordt toegevoegd aan de composthoop waar ook de plantenresten van de tuin op gegooid worden. Onder andere bacteriën, wormen en schimmels in de composthoop zetten de poep met de plantenresten in de hoop om in compost: hele voedzame aarde. Hier gaat heel wat tijd overheen, maar als de compost dan uiteindelijk klaar (‘rijp’) is, zijn de waardevolle stoffen die in de poep en de plantenresten zaten omgezet in compost. Als deze compost uiteindelijk gebruikt wordt in de moestuin, kunnen de planten diezelfde voedingsstoffen weer opnemen en zullen de planten uitgroeien tot gezonde groenten die wij weer kunnen eten. Wij nemen vervolgens de voedingstoffen weer op vanuit de groenten. En daarmee... is de cirkel rond!!

Dit toilet kun je niet doortrekken. Vies? Nee hoor! Gooi er wat zaagsel op en je ruikt en ziet niets meer. En de rozenstruik buiten zorgt ook voor een lekker bloemig luchtje.

Bron:

http://www.composttoilet.nl/website/nl

terug naar Polderpad